Főoldal Xtra Hajbaj és Tipp
4 hajbaj - és megoldás

4 hajbaj - és megoldás

Nem számít, mi a problémád a hajaddal: a csintalan bodrok, a fejbőrre lapuló tincsek, a zsírosan fénylő hajszálak, vagy éppen a korpásodás. Már néhány egyszerű lépés betartásával lenyűgöző lesz a frizurád!

Kezelhetetlen göndör tincsek

A göndörödés gyakori jelenség, de az alábbi fortélyokkal könnyedén elkerülhető ez a bosszúság.

1. Ügyelj a hidratálásra!

A haj rendszerint akkor kunkorodik be, amikor túl száraz, és beszívja a levegő nedvességtartalmát, de a krémes alapú samponok és hajkondicionálók segítenek megoldani ezt a problémát. Csak arra kell figyelned, hogy mindig alaposan öblítsd ki őket, máskülönben fénytelennek vagy épp zsírosnak tűnhet a hajad. Az is lényeges, hogy hetente csak párszor moss hajat, mivel a hajmosások közt termelődő természetes olajok remek göndörödés gátló hatással bírnak.

2. Száríts helyesen!

A hullámok kisimításához vigyél fel hajformázót nedves hajadra, majd próbáld meg a levegőn megszárítani, és igyekezz ellenállni az ilyenkor ösztönös hajborzoló mozdulatoknak. Minél gyakrabban túrsz bele a kezeddel a száradó hajba, annál valószínűbb, hogy göndör tincseket kreálsz. Ahhoz, hogy az egyenes haj sima és egészséges fényű legyen, irányítsd a hajszárító fúvókáját a hajvégek felé, mert azzal is növeled a göndörödés esélyét, ha a hajtő irányában kezded a szárítást, vagy ha kicsit is erősebben fújod. A szárítás alapos legyen: egészen addig folytasd, míg minden nedvesség el nem tűnik a hajból.

3. Óvatosan és mértékkel simíts!

Használj szilikonos cseppeket vagy permetet a göndörödés ellen, de csak módjával! Először a tenyeredre permetezd vagy cseppentsd a hajsimítót, dörzsöld szét, és finom, paskoló mozdulatokkal vidd fel a göndör tincsekre. Kezdd a hajvégeken, majd a maradékot a fejtetőn dolgozd el.

4. Olajozz alaposan!

Ha el akarod kerülni a rakoncátlan bodrokat, érdemes hetente két alkalommal olajos kezeléssel ápolni a hajadat (a profik a jojobaolajos pakolásra esküsznek). Dolgozz be a száraz hajba egy evőkanálnyi ápoló hajolajat először a tenyereddel, majd egy műanyag sörtés lapos kefével.
A pakolást annyi ideig hagyd a hajon, ameddig csak lehet, mielőtt samponnal megmosnád; de akár öt-tíz percnyi olajos ápolás is igen hasznos lehet.

5. Vágass és festess profin!

Kerüld a feltűnő, réteges vágást, mert az kiemeli a rövidebb részeket, és bodorított vagy épp torzonborz hatást kelt. Ha durva, vastag szálú vagy göndör a hajad, nem előnyös a borotvával történő tincsezés sem, mivel a borotva felhasítja és borzolja a haj hámrétegét, és még inkább hangsúlyozza a göndörödő hajszálakat. Ellenben az úgynevezett tompa vágástechnika súlyt ad a tincseknek és segít lesimítani a hullámokat. Ami a hajszínt illeti, célszerű lemondani az egész haj világosabb melírozásáról és az egyszínű szőke árnyalatokról, mivel a haj világosabbra festése rongálja a hajszálak felszíni rétegeit, így durvábbnak és hullámosabbnak mutatja a hajat.

A lapos frizura megemelése

A sima és egészséges fényű haj választékos ízlésre vall, de az már kevésbé sikkes, ha a frizura a koponya (vagyis a fejforma) kontúrjait is láttatni engedi. Íme néhány tipp a volumen-növelésre.

1. Lépcsőzetes vágást, de csak módjával!

Igyekezz azonos hosszúságúra alakíttatni tincseidet. Amikor túlságosan lépcsőzetes a hajvágás – ezzel sokan tévesen próbálnak dúsabb hatású frizurát készíteni –, az rendszerint azzal a kockázattal jár, hogy jelentős mennyiségű hajat távolítanak el a vágás során, és így valójában ritkítják. Azonban az enyhén szögletes vagy fokozatosan kialakított hosszúságú, finoman lépcsőzetes haj szép frizurát eredményez.

2. Ápold a hajad fordítva!

Érdemes előbb a hajkondicionáló szert felvinni a hajra, és csak utána használni a sampont. Ezzel a módszerrel biztosíthatod a haj hidratálását és rugalmasságát, a samponnal pedig eltávolíthatod a hajkondicionáló felesleges maradékát, amely esetleg elnehezítheti a hajszálakat és így lelapíthatja a vékonyszálú hajat. Azokon a napokon, amikor a haj alaposabb tisztítást igényel, samponozhatod, kondicionálhatod, majd samponozhatod újra.

3. Száríts óvatosan!

A vékony szálú hajat dúsabbnak láttatni legalább olyan feladat, mint kitűnő szuflét készíteni – titka a tökéletes időzítés, hiszen akár ha egy perccel is tovább sütjük, máris összelapul a sütemény. Ugyanígy a hajszárításnál is fontos, hogy nagyobb felületet főnözz át egyszerre, és 10-12 centire tartsd a fúvókát a hajtól, miközben folyamatosan mozgatod a szárítót.

4. Emeld meg a hajkoronád!

Ahhoz, hogy a már száraz haj volumenét növelhesd, emelj meg nyolc centis tincseket, fújd be lakkal, majd engedd vissza őket. Ezután permetezd be a frizura egészét szárazsamponnal, és finoman oszlasd el a tincseken. Az eredmény kellemesen megemelt hajtömeg és természetes hatású, látszólag hajápolószer-mentesnek tűnő, lágy frizura lesz. Ha nem kedveled a rögzítő hajpermeteket vagy a hajlakkot, lyukacsos kefére vigyél fel egy kevés hajhabot, és a nedves hajad fésüld át vele, hiszen ez a kefetípus nem préseli ki a levegőt a hajhabból. Fedd be a kefét habbal, és finoman húzd végig a haj egyik oldalán, majd újra vond be habbal a kefét, és ismételd meg a műveletet a haj másik oldalán.

A zsírosan fénylő haj kezelése

Az enyhén zsírosodásra hajlamos frizura esetében kicsi a különbség
az egészséges fénnyel ragyogó és az olajosan fénylő zsíros tincsek között.

1. VÁLASSZ TÖKÉLETES HAJFORMÁT ÉS VÁGÁST!

A vállig érőnél hosszabb, zsíros haj összeáll, és a rosszul elkészített hajhosszabbítás látszatát kelti. Az enyhén lépcsőzetes hajvágás sokkal előnyösebb. Érdemes átgondolni a frufruviselést is, különösen, ha az arcbőr is inkább zsíros, mivel a homlokra tapadó tincsek kellemetlen pattanásokat is okozhatnak.

2. KERÜLD AZ EGYENES FRIZURÁT!

A hajegyenesítővel vasalt frizura a zsíros hajat még zsírosabbnak mutatja. Így ez a frizura egy szombat estére kiváló választás ugyan, de utána első dolgod a hajmosás. Helyette inkább a hajtőnél enyhén összekuszált frizurát javasolják a fodrászok a hétköznapokra, melyet csak a hajvégeknél simíts ki finoman egy lapos hajkefével. Akár laza, alacsonyan összefogott hajfonatba is csavarhatod a hajad, mivel a szoros copf vagy a lesimítás csak hangsúlyozza a haj zsírosságát.

3. NE HASZNÁLJ TÚL SOK „ANYAGOT”!

Kerüld a fényesen csillogó hatású készítményeket és hajkrémeket, mert akár egy-két óra alatt is zsíros (összeragadt) foltokat eredményeznek a hajon. A hullámos hatáshoz szántsd át a tincseket diónyi mennyiségű, ujjaidon egyenletesen eloszlatott hajzselével, mivel a legtöbb ilyen készítmény tartalmaz alkoholt. Ez felfogja az olaj egy részét, ugyanakkor tartást és formát ad a frizurának.

4. ITASD FEL A FELESLEGET!

A zsírosság gyors megszüntetésére permetezz szárazsampont egy hajkefére, és dolgozd el a hajon a haj tövétől a hajvégek felé haladva. Legvégső esetben még az amúgy az arcbőrön jelentkező olajos fény felitatására szolgáló papírlapocskát is bevetheted, persze a legelőnyösebb, ha megmosod a hajad.

Leszámolás a korpás fejbőrrel

Az általános tévhittel szemben a korpás haj oka nemcsak a száraz, fejbőrről levált lemezhártyák megjelenése, hanem a fejbőrön jelentkező ekcéma egyik formája is. Íme, a módszerek a korpásodás elleni harcban.

1. VÁSÁROLJ OKOSAN!

Váltogasd azokat a termékeket, amelyek szalicilsavval hámlasztják a fejbőrt. Ha a hajad festett vagy igénybe vett, válassz kíméletesebb korpásodás elleni sampont. Finoman, és csak a problémás bőrfelületre vidd fel paskolgató mozdulatokkal a gyógyhatású szert, majd öblítsd le. Ezután hidratáló samponnal ápold a haj tövét.

2. ALAPOSAN MOSD!

Mindig alaposan masszírozd be a sampont a fejbőrbe, és legalább egy percig engedd hatni aktív összetevőit. Ezután öblítsd le meleg, de semmiképpen sem forró vízzel. Kövesd ezeket a lépéseket naponta, amíg nem tapasztalod a korpamennyiség csökkenését (a korpásodás súlyosságától függően már a néhány napon át folytatott kezelés is hozhat kedvező eredményt). Ha javulást tapasztalsz, már csak heti két karbantartó kezelést alkalmazz. Ha a napi kezelések nyomán egy hónap elteltével sem látsz pozitív változást, fordulj bőrgyógyász szakorvoshoz.

3. KLÓRTALANÍTS!

Samponnal távolítsd el a klóros uszodai víz károsító anyagait a hajadból, mert a klórüledék súlyosbítja és fokozza a korpásodást.

4. REJTSD EL A KORPÁT STÍLUSOSAN!

Bizonyos hajformázási trükkök nyomán kevésbé lesz észrevehető vagy feltűnő a korpa. Mindenekelőtt kerüld a mértani pontosságú választékot, a hajegyenesítő vasalót és a tompa vágástechnikájú frizurát. Egy egyszerű, választék nélküli, lazán összefogott hajfonat előnyös választás. A finoman összecsavart frizura segít ellenállni a késztetésnek, hogy megérintsd a hajad, vagy megvakard a fej-bőröd, amivel csak újabb korpalemezek leválását okozhatod. Ha szívesebben hordod leengedve a hajad, a hajszárításhoz használj meleg csavarókat a fejtetőn, hogy a megemelt tincsek segítségével elfedhesd a korpásodás jeleit.

  +1  A hajhullás       bhairnadett bhairnadett 


       A hajhullás önmagában nem probléma, sőt a haj cserélődésének természetes életciklusából adódik. A haj kihullása ebben az esetben új hajszálak növekedésével is párosul. Problémát csak akkor jelent, amikor a folyamat a hajszálak átlagos számának látható csökkenésével jár.

   _

 

 

Milyen alakú az arcod?

Milyen alakú az arcod?

Most végeztél a fodrásznál, de nem vagy teljesen megelégedve az új frizuráddal? Trendi lett a hajad, de mégsem tudsz azonosulni vele?

Sokszor konkrét elképzeléssel megyünk a fodrászhoz; pontosan megmondjuk, hogy melyik sztár melyik frizuráját valósítsa meg rajtunk, de elfelejtjük kikérni a szakember véleményét.

Nem mindig gondolunk arra, hogy a divaton kívül számos egyéb tényezőt is figyelembe kell venni az új frizura kiválasztásánál.

 

 

Új frizura választásnál mindig figyeljünk az alábbiakra:

  • a hajunk mennyisége;
  • a hajunk állapota;
  • a hajunk típusa (egyenes vagy göndör szálú);
  • arcunk formája, hibái, előnyei;
  • bőrünk és szemünk színe;
  • korunk;
  • alakunk;
  • karrierünk;
  • személyiségünk.

Az ápolt haj, a jó vágás, a megfelelően kiválasztott szín kiemeli arcunk előnyeit. A rosszul megválasztott forma pedig éppen a hátrányokra hívhatja fel a figyelmet.

A kerek, ovális, szögletes, hosszúkás és szív alakú arc más-más vágást és hajhosszúságot kíván. 

Kerek arc

kerek arcforma - Cameron DiazA kerek arcformánál arra kell figyelni, hogy minél kisebb legyen a hangsúly az arc körül. 

A hosszúság megválasztásánál fontos, hogy hajunk csak egy leheletnyivel érjen az áll alá.

A finom fokozatos rétegek kialakítása vékonyabbá teszi az arcot, elveszi a hangsúlyt az oldalakról. Érdemes kipróbálni a haj alsó részének elvékonyítását is. A hosszú frufru előnyös ehhez a típushoz. Kipróbálhatjuk oldalra fésülve is. 

Nem ajánlják a fodrászok ehhez az arctípushoz a rövid, mindenütt egyforma hosszúságúra nyírt hajat, sem a göndört, mert ezek hangsúlyozzák a kerek formát.

Szögletes arc

szögletes arc: Demi MooreA szögletes arcot könnyű felismerni: az állnál, a pofacsontoknál és a homloknál is ugyanolyan széles. A szögletes arcnál az erős, csontos állkapocs lágyítása fontos. Ez történhet hullámokkal, laposan vágott hajvéggel.

Nem ajánlott a rövid, tüskés haj, sem  a hosszú, egyenes, amelynek a fokozatos vágása az áll vonalánál kezdődve halad lefelé. Kerülni kell az egyenes vágású bubifrizurát, főként azt, ami az állig ér, valamint a szabályos frufrut is.

Javaslat: tincsek, puha hullámok, finom, menetes vágás. Kerülendők a határozott vágások, a lekerekített frizura.

Ovális arc

ovális arc: Kate HudsonAz ovális arc az arccsontnál a legszélesebb, és egyenlő arányban keskenyedik az áll és a homlok irányába. Ha az arcformád ilyen, akkor mindenki irigyelhet téged, ugyanis erre az arcformára szokták azt mondani, hogy tökéletes, ezért a többi arcformánál is mindig eme szimmetria elérésére törekszünk.

Az ovális arc a legelőnyösebb, majdnem minden hajstílus jól áll ehhez, legyen az rövid, hosszú, egyenes vagy hullámos.

A fodrászok imádják az ovális arcot. Ehhez szinte minden illik, kivéve a hosszú frufrut, a részben az arcba lógó frizurákat és a tépett megoldásokat. Az ilyen arcot nem szabad eldugni a világ elől.

Jobb elkerülni az olyan vágást, ami fejtetőn megemeli, hangsúlyozza a hajat, mert ez megnyújtja az arcot.

Hosszúkás arc

hosszúkás arc: Sarah Jessica ParkerA hosszúkás arc jellemzői közé tartozik a nagy homlok, a hegyes áll és a magasan elhelyezkedő arccsont. Ezen az arcformán kurtítani ajánlott, ami történhet egy jól levágott frufruval is. Előnyös a szemöldökig érő frufru, az állig érő bubifrizura, amit hátul egy kicsivel rövidebbre vágnak. A hullám vagy a göndör haj szintén szélesíti az arcot.

A túl hosszú hajjal óvatosan kell bánni, mert szintén megnyújtja az arcot. Ajánljuk, hogy a fokozatosan vágott részek érjék el az orr vonalát, majd az állét végül a kulcscsontét.

Figyeljük meg Sarah Jessica Parker arcát! Ez a fokozatos hajvágás valóban sokkal jobban áll neki, mint a korábbi  egyforma hosszúságú, középen elválasztott, ahogy a Sex és New Yorkban megismertük.

A haj hosszabb része hátul legyen, az oldalaknál és elöl pedig valamivel rövidebb. Meg lehet próbálkozni a hullámokkal is.

Kerülni kell az extrém vágást. A kulcscsont vonalánál hosszabbra ne növesszük hajunkat, valamint nagyon rövidre se vágassuk.

Sziv alakú arc

szív alakú arc: Reese WitherspoonA szív alakú arcra a hegyes áll  és a széles homlok jellemző. A szemekre és az arccsontokra kell vonni a figyelmet.

Ehhez nagyon alkalmas az oldalra fésült, vagy a szemöldökig érő frufru. A vágás során vagy az egész haj, vagy egy része érjen az állig, vagy az áll alá. Ha rövidebb vágást szeretnénk, akkor is maradjon meg a fejtetőn a haj hosszabbra.

Kerülni kell a rövidre nyírt frufrut és a durva ritkítást.

Javaslat: fejtetőn sima, lefelé szélesedő frizura. Tépett vagy hullámos tincsek a nyak körül, kifelé álló hajvég, ami elvonja a figyelmet a keskeny állról.

 

A példák azt mutatják, hogy minden arcformához meg lehet találni az ahhoz legjobban illő hajformát, hosszúságot. Érdemes a tükörbe nézni, kritikusan megfigyelni előnyeinket és hátrányainkat, és így választani frizurát.

Ehhez persze olyan fodrász is kell, aki nem mindenkinek ugyanazt az éppen divatos hajat vágja, hanem odafigyel a vendége arcának, hajának tulajdonságaira is…

                                                                                                            

                                                                                                                  www.bhairnadett.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!